Make your own free website on Tripod.com

 

SVETI NIKOLA / SAINT NICHOLAS

 

Zitije svetog Nikolaja Cudutvorca


Sveti Nikola, proslavljeni miriklijski cudotvorac, rodjen je u jednom maloazijskom gradu Patari, od oca Teofana i majke None. Roditelji su mu bili bogati, znameniti i pravoverni ljudi. Dece vise nisu imali.

Jos kao dete je bio osvecen bogonadahnutom blagodacu.

Sveti Nikola se ucio duhovnom zivotu kod svog strica Nikolaja koji je bio episkop patarski. Odmah po smrti svojih roditenja, on je razdelio svo svoje imanje siromasima ne zadrzavajuci nista za sebe. Zamonasio se u manastiru Novi Sion.

U gradu Patari, gde je dosta vremena proveo kao svestenik, on se procuo kao veoma human i uzoran hriscanin po svojim dobrim delima. Pomagao je siromasnim ljudima. I to tajno. Da niko ne zna. Po recima Evandjelja "Pazite da milostinju ne cinite pred ljudima, jer sto cini desnica da ne zna levica" (Mt. 6,1-3). Ali se brzo proculo o njegovoj velikoj milostinji i ljubavi prema siromasima.

Posle mnogobrojnih dobrih dela, sveti Nikola je krenuo u Palestinu da se pokloni svim onim svetim mestima koja je svojevremeno pohodio Gospod Isus Hristos. Odatle je otisao u manastir Sveti Sion. Tu je mislio da ostane. Ali je ubrzo cuo reci sa visine od Gospoda: "Nikolaje, Nikolaje, podji na podvig u narod! Tako ces od mene biti uvelican u slavi." I tako, sveti Nikola opet krenu na put. Ovoga puta se zaustavio u Likijskoj nahiji, u gradu Mire, gde ga niko nije poznavao.

Ali, vrlo brzo, velikim promislom bozijim, sveti Nikola je izabran za episkopa grada Mira. Tek tada je on pokazao svoju mudrost i ucenost, veru i ljubav, koja ga je krasila. U pocetku svoga pastirovanja ugodnik Bozji ovako govorase sebi: "Nikolaje, ovaj cin i ovo mesto zahtevaju od tebe, da ti vise ne zivis sebi vec drugima". - Zeleci pak da svoje slovesne ovce nauci vrlinama, on vise ne skrivase, kao ranije, svoje zivljenje u vrlinama. Jer ranije on provodjase svoj zivot tajno sluzeci Bogu, koji jedini i znadjase njegove podvige. No sada, na polozaju arhijereja, zivot njegov postade javan svima, ne iz sujete pred ljudima, vec radi njihove koristi i uvecanja slave Bozije.

Za vreme cara Dioklecijana (284-305.), kada su narocito bili gonjeni hriscani Sveti Nikola je bio zatvoren u tamnicu. Onako mucen i maltretiran, opet je revnovao za Hrista kao njegov pravi vojnik. Sveti Nikola je prisutstvovao na prvom Vaseljenskom Saboru, u Nikeji (325.), gde je bilo prisutno 318 svetih Otaca. Tada je on udario rukom jeretika Arija, a sabor ga ukloni sa skupa zabranivsi mu da vrsi Arhijerejsku sluzbu. Ali Gospod i Majka Bozija javise se u snu nekolicini arhijereja da Nikolaja treba osloboditi kazne, jer se zalagao za istinu i pravdu. I Nikolaja oslobodise kazne!

Vrativsi se sa Sabora k svome stadu, sveti Nikolaj mu donese mir i blagoslov. Svojim medotocivim ustima on predade svemu narodu zdravo ucenje, sasece u korenu nezdravo i tudje ucenje, a okorele i uporne u zloci jeretike on izoblici i progna iz Hristovoga stada. I bese on zaista svetlost svetu i so zemlji, jer i zivljenje njegovo bese svetlo i rec njegova solju mudrosti zacinjena. I dobri pastir ovaj imadjase veliko staranje o stadu svome u svima njegovim nevoljama, hraneci ga ne samo duhovnom pasom, nego brinuci se o telesnoj hrani njegovoj.

Mnogi su Nikolaja smatrali za sveca jos za zivota. Usled svojih mnogobrojnih dela, u pozrtvovanju za bliznje svoje. Jer je on cinio po recima Evandjelja: "Ledja svoja podmetah onima koji me bijahu i obraze svoje onima koji me cupahu; ne zaklonih lica svojega od ruga ni zapljuvavanja" (Pr.Isa.50,6).

Ziveci dugo u gradu Miri, Sveti Nikola dozive duboku starost. I posle krace bolesti on se preseli u vecni zivot, 343. godine. Blazeno ne stariv zivot. Njegovo cesno telo bi polozeno u Sabornoj Crkvi mirske Mitropolije u sesti dan, meseca decembra. Njegove mosti tocahu miomirisno i celebno miro, kojima se bolesnici pomazahu i zdravlje dobivaju...

Ovaj veliki ugodnik Boziji, satvori mnogobrojna cudesa i za vreme zivota i nakon smrti. Ljude je spasavao od ropstva, potopa, bolesti, duhovne nesrece, od djavola... Postao je poznat od Istoka do Zapada. Narod ga je prosto nazvao: Sveti Nikola - putnik. Njegove netrulezne mosti su prenesene iz likijskog grada Mira u italijanski grad Bari 1087. godine, za vreme cara Alekseja Komnena i patrijarha Nikole, gde i danas pocivaju.

Celo zitije Svetog Nikole je oslikano na freskama manastira Moraca.

Neka je slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu, sada i u sve vekove, vekova. Amin.

NIKOLA.JPG (15919 bytes)

SVETI NIKOLA
SAINT NICHOLAS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

to be translated