Make your own free website on Tripod.com

FOLKLORIC DANCE GROUP "KOSOVSKI BOZURI" HISTORY
ISTORIJAT FOLKLORNE GRUPE KOSOVSKI BOZURI

   

          Pri Crkveno-skolskoj Opstini "Sveti Nikola" u Vajkolu vec godinama egzistira folklorna grupa "Kosovski Bozuri", tako reci od njenog osnivanja 1977. godine.  Grupa je uvek okupljala srpsku decu i omladinu kojima je na dusi lezala Srpska Crkva, srpska kultura i tradicija.  Za celo to vreme, izuzev kracih prekida, grupa je trenirala i uspesno nastupala na raznim priredbama u Brizbenu i sirom Australije.  Broj clanova je varirao.

 

U Julu mesecu 1999 godine, poceo sam da radom kao koreograf folklorne grupe “Kosovski Bozuri”. Sa puno volje i elana pridruzila mi se Jasmina Grbic, da pomogne u vo|enju i obucavanju igraca. 

 

U to vreme poceli smo rad sa "malom grupom" koju su sacinjavala deca uzrasta 6 – 15 godina.  Grupa je uredno i vredno vezbala svakog petka od 7:00 do 9:00 uvece, u nasoj crkvenoj sali u Vajkolu.  Predano radeci i izvodeci igre iz Srbije malisani su ubrzo privukli paznju omladine i starijih koji su nastavili da se redovno okupljali petkom u sali. 

 

Vec u Novembru 1999. godine pocinje da vezba i "velika grupa" koju sacinjava odrasla omladina.  Tu su oni omladinci koji su ranije nastupali u "Kosovskim Bozurima", ali je grupa pocela da se obnavlja i uvecava.

         

Od Novembra 1999 godine obe grupe: "mala" i "velika", vredno treniraju svakog petka od 7:00 do 10:00 uvece, vezbajuci splet srpskih igara.  Nakon nekoliko uspesnih nastupa u Brizbejnu, vec u Januaru 2000 sa grupom od 25 folklorasa odlazim na Svetosavski Festival u Kanberu, gde nastupamo sa mnogo uspeha.

         

Nakon povratka iz Kanbere, mladi folklorasi nastavljaju sa redovnim treninzima i nastupom. Zahvaljujuci njihovoj upornosti i redovnom dolazenju na probe, lepoj igri i veoma dopadljivoj koreografiji, broj clanova se konstantno povecava, tako da obe folklorne grupe “Kosovski Bozuri” trenutno cine 40 clanova, kako dece tako i imladine.  A vec se pojavila inicijativa pa razmisljamo da osnujemo i grupu "seniora".

 

Veliki broj dece i omladine, njihovo zalaganje i zelja da se obicaji i igre iz nase Otaxbine ocuvaju i nauce i ovde, daleko od rodnog kraja, podsticu mene i Jasminu da sa puno volje redovno odrzavamo treninge na kojima se uvezbavaju nove igre i koreografija.  Vec pocetkom Februara 2000 godine uradio sam novi program i novu koreografiju, ovog puta posebno za "malu" a posebno za "veliku" grupu.

  

Rezultati rada sa grupom, za ovo kratko vreme, su ocigledni i zadovoljavajuci mozda bas zato sto niko od nas ne zali truda, ni mi kao treneri, ni deca i omladina ni njihovi roditelji.  Moram da napomenem jos jednu veoma vaznu stvar koja doprinosi nasem uspehu, a to je podrska celokupne Uprave i clanstva nase Crkveno-skolske Opstine "Sveti Nikola" iz Vajkola.

 

Da bi se sto uspesnije sara|ivalo i sa Crkvenom Upravom i sto boze organizovao rad omladine i folklora izabrana je i Omladinska Uprava:

Predsednik -          Boban Jovanovic, koreograf

Podpredsednik -           Stevan Vlaisavljevic

Sekretar -               Daliborka Menicanin

Blagajnik -               Jasmina Grbic, pomocnik koreografa

Ekonomi:                 Stevan Vlaisavljevic, Mladen Maric i

                              Jovan Lazovic

 

Disk dzokej -           Sava Vlaisavljevic

Barmen -                 Dusan Maric

 

Mi i dalje odrzavam treninge folklora u nasoj crkvenoj sali u Vajkolu svakog petka od 7:00 do 10:00 uvece. Svi koji su zainteresovani da vide kako ovi folklorasi igraju i trenirajui svi oni koji zele da postanu clanovi folklorne grupe ili da podrze i pomognu srpsku omladinu, mogu da do|u petkom uvece u Vajkol ili da se jave koreografu na telefon 0410 316 251.  Svi ce biti dobrodosli.

 

Koreograf Folklorne Grupe

"Kosovski Bozuri", Boban Jovanovic